Kohonnut verenpaine (hypertensio) ei yleensä tunnu, joten sen saa selville vain mittaamalla. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydäntä, verisuonia, aivoja ja munuaisia.
Raja sille, milloin verenpaine on niin korkealla, että se alkaa tehdä vahinkoa verenkierrossa, ei ole sataprosenttisen tarkka. Mutta mikäli verenpaine on yli 140/90 mmHg, puhutaan kohonneesta verenpaineesta tai lääketieteellisesti hypertensiosta. Kaksoismittaus tarkoittaa verenpaineen mittaamista kahdesti peräkkäin 1-2 minuutin välein. Verenpainetaso on viikon aikana tehtyjen mittausten keskiarvo. Verenpainetason seurannassa riittää neljän vuorokauden mittaussarja.
Aamumittaukset tehdään yleensä ennen lääkkeiden ottoa klo 6-9 ja iltamittaukset klo 18-21. – Niin sanottu ortostaattinen verenpaine on etenkin nuorilla fysiologisesti yleistä. Tällöin verenpaine laskee ylös noustessa. Paine saattaa tällöin olla 100/60 tai vieläkin alhaisempi. Tällaisia alhaisia paineita on pysyvästi myös luonnonkansoilla, kuten bushmaneilla.
Korkea verenpaine on hyvin yleinen ongelma keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä. Arvot alkavat yleisesti nousta 40 ikävuoden jälkeen. Systolinen verenpaine nousee tasaisesti iän myötä. Alapaine puolestaan alkaa hiljalleen laskea 50. ikävuoden jälkeen. Arvot alkavat yleisesti nousta 40. Nuhakuumeen tai influenssan aikana raskaampaa fyysistä rasitusta tulee ehdottomasti välttää.
Nuhakuumeen toipumisvaiheessa voi mahdollisesti kohtuullisen piankin aloittaa kevyen liikunnan, mutta tärkeää on kuitenkin muistaa, että kuumeisena ei koskaan saa urheilla!
Verenpaine milloin ei saa urheilla: Verenpaine – 20 tärkeintä kysymystä
Verenpaine Blood Balance tilata netistä. Verenpaine – 20 tärkeintä kysymystä. Verenpaineen kotimittaus Blood Balance tilata netistä. Matala verenpaine Terve.fi. Korkea vai matala verenpaine? Katso viitearvot. Milloin voi kuntoilla tai urheilla? Terve.fi